Utbilda sig till takläggare- ett yrke för framtiden

En takläggare kallas även takmontör. Yrket passar den som vill ha en varierad vardag där det finns gott om möjligheter till utveckling. Det finns behov av duktiga yrkesprofessionella som gillar att kontinuerligt ta till sig nya kunskaper. För att passa inom yrket behöver du gilla att vara utomhus året om och du ska inte lida av höjdskräck. Du kommer till största del att arbeta i mindre grupper och det ställer även höga krav på självständighet. Som framtida takmontör kommer du att få lära dig mycket om hur du ska arbeta med olika material och tekniker.

Idag är behovet stort då det pågår många byggprojekt. Det är inte bara vid nybyggen som det efterfrågas takmontörer. Idag pågår det även många renoveringar och utbyten av tak på fastigheter som byggts mellan 1950-talet och 1970-talet. Du kommer inte behöva oroa dig för jobb.

Hur är det med utbildningen?

De flesta utbildningarna sker inom ramen för vuxenutbildning och Komvux. Det kan även finnas möjlighet att få utbildningen finansierad via Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att söka dig till en utbildning som takläggare är det bra att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun. Har din kommun inte en egen utbildning för takmontörer så kan de i de flesta fall erbjuda dig att gå en utbildning i en annan kommun. Det finns även gott om information på internet om utbildningar som riktar sig till den som vill bli takmontör.

Du kommer att få varva teori och praktik, det är inte ovanligt att mer än 50 procent av utbildningen sker på en arbetsplats. Några av de ämne du kommer få lära dig är vad som gäller kring brandventilation. Utöver det kommer det ämnen som tätskikt, värmeisolering och hantering av fuktskydd. Du kommer såklart att få lära dig mycket om säkerhet då du kommer jobba på höga höjder. 

Hur är då lönen för en takläggare

Idag är det stor efterfrågan på kunniga personer inom olika hantverksyrken, även takläggare. Den som väljer att utbilda sig till takmontör kommer att märka att det inte krävs en lång universitetsutbildning för att tjäna bra.

Löneutvecklingen har hållit sig stadig sen 2013 och framåt. Som takläggare kan du också välja en lärlingsutbildning och då får du lärlingslön. En lärlingslön är lägre än en normal lön men det är ett bra sätt att lära sig yrket genom att vara ute i verkligheten. Då det råder brist på hantverkare behöver du inte oroa dig för att få jobb utan tvärtom. Det är många takmontörer som startar egen firma vilket ger dig möjlighet att i större utsträckning välja dina uppdrag. Planerar du att starta eget så är det bra att kolla lite extra på utbildningen för det finns utbildningar där det ingår exempelvis kurser i ekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *