Så blir du takläggare

Att arbeta som takläggare är ett fysiskt krävande arbete, och du bör vara i god form för att klara av de fysiska utmaningar som yrket kräver. Du behöver förstås också vara orädd för höjder då du inte har möjlighet att välja bort arbeten utifrån hur högt huset är. Läs mer om yrket som takläggare här, takläggare, och ta reda på om det är något för dig.

Utbilda dig till takläggare på gymnasiet eller på Komvux

Om du väl bestämt dig för att bli takläggare finns det många olika vägar att ta för att nå ditt mål. Om du är ung och fortfarande inte påbörjat gymnasiet än, kan du, när det är dags att välja gymnasium, välja att rikta in dig på takbyggen redan då. Du väljer då byggprogrammet med inriktning på husbygge.

För dig som redan gått gymnasiet har du möjlighet att via Komvux välja en motsvarighet till byggprogrammet. Dock finns denna inrikting inte på samtliga Komvux-skolor, utan enbart på vissa.

Utbilda dig till takläggare på yrkeshögskola

Ytterligare ett alternativ för att utbilda sig till takläggare är att läsa en utbildning på en yrkeshögskola. Hur lång utbildningen är för att bli takläggare på en yrkeshögskola kan variera från skola till skola. I vissa fall går det även att välja i vilken takt man vill läsa utbildningen, det vill säga om man vill läsa den på heltid eller deltid. Om det är några kostnader för att läsa till takläggare på yrkeshögskola kan priserna skilja sig beroende på vilken skola du väljer. Vanligtvis är utbildningen CSN-berättigad, det vill säga att du kan ta studielån och få studiebidrag under studietiden förutsatt att du klarar utbildningen och blir godkänd på samtliga moment och tentor. Den största fördelen med att läsa via en yrkeshögskola är att det ingår många veckors praktik, vilket gör att du får en fot in i branschen och i bästa fall också blir erbjuden jobb på praktikplatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *