Olika sorters tegelpannor

Förr i tiden använde man pannor gjorda av tegel när man lade hustak. Tegelpannorna är väldigt populära fortfarande och lyfter upp husestetiken till en högre nivå. Tegelpannorna har en lång hållbarhet och när de väl åldras gör dem det vackert och behåller sitt utseende.  Idag är det många äldre hus som har tegelpannor istället för andra sorters takpannor. Det finns olika sorters tegelpannor då de skiljer sig i form och färg. De rödfärgade är dem som vi ser mest av.

Tegelpannornas för och nackdelar

Tegel är faktiskt en behandlad form av lera. Tegelpannor finns som falsade och ofalsade. De ofalsade används mest på tak med som har en skarp lutning, vanligtvis över 22 grader. Det är väldigt viktigt att ha takpapp när man lägger tegelpannor annars kan fukt tränga ner i taket.

Den största fördelen med att ha tegelpannor på sitt tak är att man sätter en fin stil på sitt hus. En stil som aldrig blir opopulär.

Tegelpannornas största nackdel är att mossa kan få fäste på dem och därmed kan orsaka fuktning av hustaket. En annan nackdel är att tegel är ganska dyrt att köpa jämfört med andra takpannor.

Att lägga tak

Har du köpt ett hus och behöver lägga ett nytt tak kan det kännas svårt att veta hur man ska gå tillväga. Oavsett vilka tegelpannor man väljer att använda sig av är det viktigt att lägga det rätta underarbetet innan själva pannläggningen påbörjas. Läggs inte takpannorna rätt riskerar man att få stora bekymmer framöver. Det allra smartaste är att anlita en professionell takläggare. En kunnig hantverkare kommer inte bara att utföra arbetet rätt utan kan även ge dig tips och råd om vad som passar ditt hus. Därför rekommendeteras det att du kontaktar en hantverkare, går igenom takläggningen med honom och sedan kan du gott pusta ut och bara njuta av resultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *